Kasteel Vianden

Vianden in Luxemburg: alles over Kasteel Vianden & deze prachtige stad!
Vianden en Kasteel Vianden: bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een rondreis door Luxemburg! Vianden is een kleine, pittoreske stad in het noorden van Luxemburg. Een echte blikvanger hier is het prachtige kasteel van Vianden, dat boven de rest van de stad uittorent. In deze blog vertellen we je hier alles over Vianden, Kasteel Vianden en andere bezienswaardigheden. Maar je kunt ook meer lezen over fijne hotels en restaurants in Vianden.

Kasteel Vianden gezien vanaf de wandelroute Luxemburg

Vianden


Vianden is een schattig stadje in het noordoosten van Luxemburg, op slechts een paar honderd meter van de Duitse grens. Je kunt zien dat dit een oude stad is: er staan ​​prachtige oude gebouwen aan de boulevard van de rivier de Our en het kasteel van Vianden zelf dateert ook uit de 11e eeuw.

Wat ons meteen opvalt, is dat bijna overal in deze stad Nederlands wordt gesproken. Niet zo gek aangezien de meeste toeristen hier Nederlanders zijn, maar er is ook een andere verklaring. Kasteel Vianden en de daarbij behorende stad behoorden van 1417 tot 1820 toe aan het huis van Oranje Nassau. En dat is dezelfde familie als onze koninklijke familie in Nederland. Trouwens, deze royals zorgden niet erg goed voor het kasteel, vooral aan het einde van hun bezitsperiode raakte het ernstig in verval. Gelukkig is het de afgelopen decennia flink verbouwd en is het daarom een ​​prachtig kasteel om te bezoeken.Vianden sightseeing bridge Luxemburg
Hoeveel dagen heb je nodig voor Vianden in Luxemburg?
Tegenwoordig is Vianden een leuke stad om te bezoeken, met naast Kasteel Vianden nog andere hoogtepunten. Omdat Vianden niet groot is, heb je de stad in één dag gezien. Maakt u echter ook uitstapjes naar Clervaux of Echternach, dan raden wij u aan om voor dit deel van Luxemburg wat meer tijd uit te trekken.

Kasteel Vianden en 4 andere bezienswaardigheden in Vianden
Hieronder vind je vijf leuke dingen om te doen in Vianden.

 1. Bezoek kasteel Vianden
  Nou, nummer één is natuurlijk een bezoek aan Kasteel Vianden. Het kasteel is prachtig gerenoveerd en door de ligging op de top van een heuvel heb je een geweldig uitzicht. We raden je aan Kasteel Vianden ook van binnen te bekijken. In 1-2 uur loop je door het hele gebouw, waarbij in elke ruimte wel iets verrassends te zien is. Je kunt zien hoe de kasteelkeuken er vroeger uitzag, je loopt door een kleine kapel, je krijgt informatie over de Orde van de Tempelier en je ziet nog veel meer.

Architectuur ramen kasteel van Vianden Luxemburg
Kasteel van Vianden ramen Luxemburg

Slaapkamer van het koningskasteel van Vianden Luxemburg
Keuken kasteel Vianden Luxemburg

Je kunt het kasteel bezoeken met een gids of audiogids, maar dit is niet per se nodig vanwege de informatieborden. De entree is € 8,- per persoon, een audiogids kost € 2,-. Het kasteel is goed onderhouden en bijna het hele jaar geopend. Voor meer informatie over Kasteel Vianden, klik hier.

Tip: Kasteel Vianden ligt op een heuvel. Je kunt je auto bijna helemaal naar boven parkeren, dus je hoeft niet ver naar boven te lopen.

Uitzicht vanaf het kasteel van Vianden Luxemburg

 1. Maak een ritje met de stoeltjeslift naar Kasteel Vianden!
  De kabelbaan in Vianden is de beste manier om zowel een prachtig uitzicht over de stad te hebben als een bijzondere manier om Kasteel Vianden te bereiken. De kabelbaan brengt je van het lager gelegen centrum naar de hoogste heuvel van Vianden, waarna je in twintig minuten een deel van de heuvel afdaalt naar Kasteel Vianden. Zowel tijdens de kabelbaanrit naar boven als tijdens de wandeling heb je altijd een afwisselend uitzicht over de omgeving van Vianden.

De kabelbaan kan zowel omhoog als omlaag. Een enkeltje kost € 4,30, een retourtje € 5,80. We namen een enkeltje waarna we het kasteel bezochten en daarna zelf terug naar de stad afdaalden. Onderweg kwamen we onder meer langs een oude kapel. Wandelen in Vianden Kabelbaan Luxemburg

 1. Bewonder het oude centrum van Vianden
  Vianden is zeker geen grote stad, maar wel een hele mooie! Geniet van de kronkelende straatjes, de pittoreske huisjes en natuurlijk de rivier de Our die door de stad en de vallei stroomt. U kunt een bezoek brengen aan het museum van Victor Hugo (beroemd auteur van onder meer De Klokkenluider van de Notre Dame en Les Misérables), of genieten van een biertje in de zon op een van de terrassen.

Waar te slapen in Vianden luxemburg
Zonnige ochtenden in de hoofdstraat van Vianden Luxemburg

Stadshuis Vianden Luxemburg

 1. Wandel een deel van de beroemde Mullerthal-route en bezoek Echternach!
  Niet ver van Vianden ligt het stadje Echternach, het begin van de beroemde Mullerthal Trail. Tijdens het lopen van deze wandeling begrijp je waarom dit gebied in Luxemburg ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. Het is hier heuvelachtig, met veel rotsen, rivieren en grotten.